Future Trends & Innovations

Op dinsdagmiddag 12 december was het jaarlijks terugkerende event “Future Trends & Innovations, the next step in horticulture technology” in het World Horti Center, met als thema "Artificial Intelligence in Horticulture". Peter Werkhoven, Chief Scientist bij TNO, was te gast als onze Keynote Speaker.

Tijdens zijn keynote-speech, en in de diverse parallelsessies zijn praktijkervaring en inzichten van kennisinstellingen over de kansen van AI voor de toekomst van de tuinbouwsector gedeeld.  "De teelt van de toekomst begint vandaag met slimme AI-oplossingen". 

Is Artificial Intelligence de game changer voor onze sector?

Keynote Peter Werkhoven

Peter Werkhoven is Chief Scientist bij TNO en hoogleraar computer science aan de Universiteit Utrecht. Hij heeft ons meegenomen in de snelle ontwikkelingen van AI en baanbrekende toepassingen. Ook  is hij ingegaan op hoe we om kunnen gaan met de risico’s daarvan. Van AI als universele vraagbaak en content creator tot zelfrijdende auto’s en autonome robots. Wij staan als samenleving voor de grote vraag hoe AI onder betekenisvolle controle te houden, zodat het onze doelen en morele waarden volgt.

Bekijk hier de presentatie van Peter Werkhoven. 

Ronde 1

1a Paneldiscussie Data Driven Growing | Let's Grow - Peax - TNO - A&G van den Bosch

Groene vingers zijn schaars. De snelle opkomst van data science en AI maakt datagedreven telen mogelijk. In de paneldiscussie zijn zowel mogelijkheden als moeilijkheden aan bod gekomen. Hoe borgen we de datakwaliteit? Hoe slechten we muurtjes die datadelen in de weg staan? Hoe kan een kweker een AI-model begrijpen, vertrouwen, en verbeteren? Onder andere deze vragen zijn aan de hand van stellingen aan bod gekomen.

1b Lancering model Levels of Autonomy | RoboCrops

Het begrip ‘autonoom telen’ heeft veel mogelijke betekenissen. Heb je het over een plukrobot, autonoom transport, of het bepalen van de juiste settings van de klimaatcomputer? En wordt de tomaat aangewezen of ook geplukt? Robocrops en Hortivation hebben een model ontwikkeld om orde en begrip te brengen in de wondere wereld van het autonoom telen. Daarnaast faciliteert het model het gesprek met de teler over de ‘next best investment’ en maakt het model het mogelijk voor techbedrijven en de Greenhouse Technology Sector om zich duidelijk te profileren. In deze parallelsessie wordt het model gepresenteerd en aan de hand van praktijkvoorbeelden toegelicht!

Bekijk hier de presenatie van RoboCrops.

Wil je aan de hand van het framework inzicht in de marktbehoefte, weten met welke bedrijven je moet samenwerken, of begeleiding in hoe je het framework binnen jouw bedrijf kunt toepassen? Laat het weten via dit formulier: https://forms.office.com/e/NDAzt2RQYv

1c Een twin is nooit alone! | Sobolt

Binnen het innovatieprogramma NXTGEN HIGHTECH wordt door Sobolt samen met een groot aantal andere partnerbedrijven een digital twin van de kas ontwikkeld. Deze digital twin wisselt data uit met verschillende partijen om een actueel overzicht van de situatie in de kas en schuur te krijgen en het management optimaliseren. In deze parallelsessie wordt een tipje van de sluier over de digital twin opgelicht. Interactie met alle aanwezigen staat voorop, want innoveren doen we niet in een ivoren toren!

Ronde 2

2a Autonome teeltaansturing in komkommer | Wageningen University & Research

Autonoom telen staat sterk in de belangstelling. Anja Dieleman van de business unit Glastuinbouw van Wageningen University & Research heeft de opzet en resultaten van een validatieproef die in het kader van het AGROS project is uitgevoerd gepresenteerd. Daarin werden drie teelten uitgevoerd, aangestuurd door een groep experts (“telers”), een Digital Twin gebaseerd op kasklimaat- en gewasgroeimodellen, en een AI algoritme gebaseerd op Reinforcement Learning. De resultaten worden gedeeld en het perspectief om hiermee commerciële kassen aan te sturen besproken.

Bekijk hier de presentatie die door Anja Dieleman van Wageningen University & Research is gehouden. 

2b Meer toegang tot vers voedsel dankzij AI | Source.ag

Glastuinbouw is al jaren een bewezen oplossing voor duurzame, lokale en klimaatbestendige voedselproductie. De inzet van AI gaat hierbij een belangrijke rol spelen. In deze sessie vertelt Rien Kamman, CEO en medeoprichter van Source.ag, hoe hun AI software telers over de hele wereld helpt een succesvol landbouwbedrijf te starten, runnen en uitbreiden.

Bekijk hier de presentatie van Source.ag. 

2c Water en elektra gaan goed samen! | Blue Radix

Telers over de hele wereld telen vandaag de dag autonoom op basis van AI. Deze ontwikkeling is razendsnel gegaan. Rudolf de Vetten van Blue Radix neemt je mee in deze reis: Van een challenge in 2018 naar een wereldwijde ontwikkeling in 2023. Hoe kon deze ontwikkeling zo snel gaan en wat komt eraan? De nieuwste innovatie van Blue Radix is een volledige integratie van klimaatsturing met irrigatie en energie. Hoe komt dit samen en welke kansen biedt dit telers vandaag de dag?

Bekijk hier de presentatie van Blue Radix.