Nieuws

Lancering HDS.jpg

9 januari 2024
Lancering Hortivation Design Software

Deze software is een combinatie van bestaande en nieuwe applicaties die kassenbouwers en toeleveranciers in de tuinbouw ondersteunen bij het ontwerpen van een kas. Zo’n 50 gebruikers van deze ontwerpsoftware waren in het inspirerende Next Delft, de thuisbasis van het cluster High Tech Greenhouses binnen TNO, getuige van de lancering.

Lees meer
LED Dimprotocol-2.jpg

18 april 2023
Standaard communicatieprotocol vereenvoudigt overschakelen naar LED-verlichting

Een nieuw communicatieprotocol wordt ontwikkeld om de communicatie tussen de LED verlichting en de klimaatcomputers te standaardiseren. Hiermee wordt de innovatie en samenwerking in de sector versterkt en vereenvoudigt dit de overschakeling naar LED verlichting. Het protocol wordt onder de vlag van Hortivation ontwikkeld door de klimaatcomputerleveranciers Hoogendoorn Growth Management, Priva en Ridder in samenwerking met lampenleveranciers en het Horticulture Data Protocol (HDP).

Lees meer
Raamovereenkomst Hortivation TNO.jpg

23 februari 2023
TNO en Hortivation investeren 17 miljoen euro om te komen tot adaptive & autonomous growing systems

Op 23 februari 2023 hebben TNO en Hortivation in het World Horti Centre een raamovereenkomst voor een periode van 5 jaar afgesloten. Basis hiervoor is de onlangs gepresenteerde roadmap om te komen tot adaptive & autonomous growing systems. In de roadmap staan 7 ontwikkel lijnen gepresenteerd waar pre-concurrentieel onderzoek nodig is om als toeleverend cluster in de tuinbouw de concurrentie positie te verbeteren. Over de periode van 5 jaar is de totale R&D investering 17 miljoen euro.

Lees meer
kasarc.jpg

1 februari 2023
Kassen die vertellen hoe het met ze gaat: Zie jij het voor je?

TNO werkt toe naar het van op afstand volgen van de prestaties van kassen. Binnen Stichting Hortivation doen de eerste twee kassenbouwers ervaring op met Kas Prestatie Monitoring. Sensoren die data genereren over het klimaat of de aansturing zijn er genoeg, maar sensoren in kasconstructies, die zijn er nog niet. Reden voor TNO om, op eigen initiatief, te onderzoeken of dit wel kan.

Lees meer
Afbeelding Roadmap 2027.jpg

1 januari 2023
Lancering Roadmap innovatieprogramma Hortivation

Tijdens het congres Future Trends & Innovations op 1 december is de roadmap voor 2022-2027 gelanceerd. Met als stip op de horizon: In 2027 is het Nederlands Toeleverend Cluster gerespecteerd leverancier van schaalbare ‘Adaptive & Autonomous Growing Systems’. Hortivation zet hiervoor de wereldwijde standaarden op het gebied van kasconstructies, digitale infrastructuur, systeemprestaties en duurzaamheid.

Lees meer
IMG_4751@rolfvankoppenfotografie-verkleind.jpg

5 december 2022
Succesvolle editie Future Trends & Innovations: ‘Need for speed’ in energietransitie

“De energietransitie kent een ‘need for speed’ om onze kwetsbaarheden te verminderen en kansen te verzilveren”, stelde keynote spreker Cora van Nieuwenhuizen, voorzitter van Energie-Nederland, tijdens het event Future Trends & Innovations, the next step in Horticulture Technology. Dit jaarlijkse event stond in het teken van het thema ‘Hoe innoveren we de energiecrisis uit?’. De voormalig minister van Infrastructuur en Waterstaat benoemde de noodzaak om samenwerking te intensiveren en de grote bijdrage die de glastuinbouwsector in de energietransitie kan leveren. Het Future Trends & Innovations event in het World Horti Center trok afgelopen donderdag met 180 deelnemers een record aantal bezoekers.

Lees meer
AVAG_FutureTrends_LinkedIn_RGB.jpg

19 oktober 2022
Future Trends & Innovations op 1 december

Op donderdagmiddag 1 december wordt het jaarlijks terugkerende event “Future Trends & Innovations, the next step in horticulture technology” georganiseerd in World Horti Center. Onder meer Drs. Cora van Nieuwenhuizen zal ingaan op de centrale vraag: “Hoe innoveren we de energiecrisis uit?”.

Lees meer
Hortivation_Casta_2.jpg

25 april 2022
Training CASTA

Op woensdag 8 en 15 juni 2022 organiseert Greenhouse Design in samenwerking met Hortivation voor derde keer de tweedaagse basiscursus CASTA. Het doel van deze cursus is om beginnende gebruikers van CASTA vertrouwd te maken met het programma, zodat zij zelfstandig met het programma kunnen werken.

Lees meer
hortivation Staalconstructie.jpg

25 april 2022
bouwen aan de toekomst

De toekomst was zichtbaar tijdens Future Trends and Innovations in het World Horti Center in Naaldwijk. Data is daarin de sleutel. Datagedreven telen wordt met de dag belangrijker. Rick Gitzels van TNO presenteerde de eerste bevindingen van het project, waarin TNO samenwerkt met kassenbouwer Dalsem en 30MHz.

Lees meer
Hortivation Point.jpg

12 april 2022
Hortivation Point Challenge

Vind het Hortivation Point in jouw kas en win een overheerlijke taart!

Lees meer
Hortivationhub.jpg

3 april 2022
Hortivation Hub

Hortivation ontwikkelde samen met TNO een datarotonde: de Hortivation Hub. Deze hub faciliteert dataverkeer tussen aangesloten partijen en systemen. Zo kan een partijen eenvoudig bepalen in hoeverre een gebied, waar ook ter wereld, geschikt is voor de bouw van een kas.

Lees meer
Hortivation Innovatieprogramma 2022.jpg

28 maart 2022
In gesprek met

Hortivation wil strategische innovaties snel beschikbaar krijgen voor de sector. Zo blijft Nederland de nummer één op het gebied van ‘integrated growing systems’. Innovatiemanager Harmen van Dam gaat met enthousiasme de uitdaging aan om samenwerking en innovatie in de sector te versterken en versnellen.

Lees meer
Hortivation Innovatieprogramma 2022_2.jpg

9 maart 2022
Innovatieprogramma's

Afgelopen week organiseerde wij de kick off van de Hortivation Innovatieprogramma's. 17 deelnemende bedrijven werden doormiddel van korte pitches inhoudelijke bijgepraat over de koers van komend jaar.

Lees meer
DDINGS Hortivation bijeenkomst 2@rolfvankoppenfotografie.jpg

9 februari 2022
eindbijeenkomst DDINGS

Data gedreven productontwikkeling heeft ongekende mogelijkheden Deze week kwamen ruim 40 toeleveranciers en ICT bedrijven bijeen in het World Horti Center om kennis te nemen van de eindresultaten van het Data Driven Integrated Growing Systems project. 4 jaar lang is er door TNO, Hortivation en het bedrijfsleven onderzoek gedaan naar geïntegreerde, data gedreven teeltsystemen, waarin de prestaties van kassen en systeemcomponenten voortdurend zichtbaar en stuurbaar zijn.

Lees meer
Richard Vialle website.jpg

1 januari 2022
Richard Vialle volgt Theo Sanders op in bestuur Hortivation

Theo Sanders neemt afscheid als bestuurslid van Stichting Hortivation. Hij wordt opgevolgd door Richard Vialle, oprichter en CCO van Kind Technologies. Sanders is een van de initiatiefnemers van Hortivation. Daarnaast was hij sinds 2015 bestuurslid én tussen 2015 en 2019 voorzitter van de stichting. Op 1 januari nam hij na 18 jaar afscheid als managing director van Alcomij.

Lees meer
Hortivation blok 3.jpg

26 juli 2021
Kassenbouwsoftware

Van kleine tropische eilanden tot aan hoog in de bergen: overal kun je tegenwoordig kassen tegenkomen. Voordat de bouwploegen in het vliegtuig stappen of de auto pakken om naar locatie te gaan, is er echter al veel werk verricht. Veelal computerwerk, rekenwerk. Daarvoor gebruiken kassenbouwers CASTA/Kassenbouw, een softwareprogramma ontwikkeld door TNO. Het programma wordt in licentie uitgegeven door de stichting Hortivation. Deze stichting is in het verleden opgericht door de AVAG en richt zich op technische innovaties en kennismanagement.

Lees meer

21 april 2020
Hortivation Point

Stichting Hortivation introduceert het Hortivation Point als mondiale standaard voor plaatsbepaling in kassen. Hiermee wordt antwoord gegeven op de vraag van kassenbouwers, installateurs en andere toeleveranciers naar een gestandaardiseerde methodiek om voor ieder object in een kas de exacte positie te bepalen. De methodiek is opgenomen in ISSO-publicatie 88, waarin de kwaliteitseisen voor tuinbouwkassen worden beschreven.

Lees meer