TNO en Hortivation investeren 17 miljoen euro om te komen tot adaptive & autonomous growing systems

Op 23 februari 2023 hebben TNO en Hortivation in het World Horti Centre een raamovereenkomst voor een periode van 5 jaar afgesloten. Basis hiervoor is de onlangs gepresenteerde roadmap om te komen tot adaptive & autonomous growing systems. In de roadmap staan 7 ontwikkel lijnen gepresenteerd waar pre-concurrentieel onderzoek nodig is om als toeleverend cluster in de tuinbouw de concurrentie positie te verbeteren. Over de periode van 5 jaar is de totale R&D investering 17 miljoen euro.

Nederland is wereldwijd koploper op het gebied van tuinbouwtechnologie. Annie van de Riet, directeur van Hortivation ziet een aanvulling op het leveren van tuinbouwtechnologie door het leveren van diensten, zoals een gegarandeerde hoeveelheid producten. Om dit mogelijk te maken is het nodig om zowel de bouw als exploitatie van de kas te digitaliseren. Door als sector in te zetten op een gezamenlijke data infrastructuur wordt samenwerking tussen ketenpartijen vereenvoudigd en kunnen nieuwe producten en diensten worden ontwikkeld. Centrale rol hierin spelen zaken als de gezamenlijke taal (Common Greenhouse Ontology CGO), de Hortivation Hub voor veilig en eenvoudig uitwisselen van CGO data en het elektronisch kasdossier (Kas Informatie Systeem KIS)

De samenwerking tussen de 60 bij Hortivation aangesloten bedrijven en TNO is al jaren zeer succesvol, met deze extra impuls is het mogelijk om de kansen die datascience en AI bieden te benutten en daarmee het verdienvermogen van de sector te vergroten.

“TNO is de vaste kennispartner van Hortivation en ontwikkelt toegepaste kennis die de partners van Hortivation in staat stelt om wereldwijd toonaangevend te blijven. Daarnaast heeft TNO samen met Hortivation een faciliterende rol om de bedrijven in het ecosysteem de transitie te laten maken voor de ontwikkeling van adaptieve & autonome teeltsystemen.”

“Stichting Hortivation richt zich op technische pre-competitieve innovatie en kennismanagement in de glastuinbouw. Hortivation heeft de ambitie om strategische innovaties te versnellen en samen met de aangesloten bedrijven de toppositie van Nederland op het vlak van schaalbare adaptieve & autonome teeltsystemen te waarborgen.”