Tijdens het AVAG ‘Dutch Quality Hour' op 13 juni op de Greentech 2018, presenteerde voorzitter Harm Maters een belangrijk initiatief van de toeleverende industrie op het gebied van kwaliteit en innovatie. Dankzij de samenwerking met de NEN, kennisinstellingen en met het bedrijfsleven tuinbouw en toelevering konden twee nieuwe NEN-normen voor diffuus glas worden overhandigd

NEN-norm diffuus glas kassen

Annemarie Mewe van NEN, overhandigde tijdens het AVAG Dutch ‘Quality hour’, twee nieuwe NEN-normen voor diffuus glas. “Met de nieuwe NEN-normen kan de optische eigenschappen van (diffuse) kasdek- en schermmaterialen worden vastgesteld en worden gezorgd voor een werkbare bemonstering van glazen tijdens nieuwbouw. We zijn er dan ook trots op dat ze worden gedragen door alle betrokkenen: producenten, telers, kassenbouwers, installatiebedrijven, glasdistributeurs, adviseurs, kennisinstellingen”, aldus Annemarie Mewe.

Diffuus glas in een kas zorgt ervoor dat (zon)licht dieper in het gewas doordringt. Hierdoor wordt een groter bladoppervlak belicht waardoor de plant meer CO2 op kan nemen. Meer CO2 betekent meer groei, productie en kwaliteit. Vergelijkende studies tonen aan dat diffuus glas een hogere productie van 3 tot 7% realiseert. De nieuwe NEN2675:2018 norm beschrijft het meten van lichttransmissie en lichtverstrooiing van kasdek- en schermmaterialen. In de herziene norm voor steekproefprocedure (NEN2674) worden direct na levering door de leverancier en afnemer een behapbaar aantal ruiten geselecteerd en weggezet die dan eventueel later gemeten worden volgens de nieuwe norm.

De NEN-normen zijn ontwikkeld door Stichting Hortivation en Wageningen University & Research samen met de toeleveranciers in kennis en techniek, LTO Glaskracht Nederland en NEN.

Klik onder om de nieuwe NEN normen aan te schaffen

NEN 2674
NEN 2675